Frederica Montseny i Mañé - 12 mesos, 12 històries

Comencem el mes de febrer amb una gran dona del s. XX que no ha estat reconeguda, tot i ser la primera ministra "dona" d'Europa. Ho fou durant la segona República espanyola, complint el seu càrrec al Ministeri de Sanitat i Assistència Social, des del novembre de 1936 al maig de 1937.

Frederica Montseny i  Mañé

Madrid, 12 de febrer del 1905 - Tolosa de Llenguadoc, 14 de gener del 1994


Frederica Montseny va ser filla dels també anarquistes Joan Montseny (Federico Urales) i Teresa Mañé i Miravet (Soledad Gustavo). Els seus pares es van exiliar de Catalunya a Londres arran de la repressió que va precedir la Setmana Tràgica i el Procés de Montjuïc, i es van establir a barris populars de Madrid on va créixer. Al 1914 tornen a Barcelona on van viure a diferents barris de la ciutat.

La seva mare la va educar en la lectura, la vida a l'aire lliure, i en el pensament crític, formant el caràcter revolucionari que caracteritzà la seva vida. L'any 1928 el seu pare és empresonat amb Germinal Esgleas, també de la CNT, que serà el seu company fins a la seva mort i amb qui va tenir 3 fills: Vida (1933), Germinal (1938) i Blanca (1942).


Els pares de la Frederica publicaven La Revista Blanca, una publicació quinzenal destacada dins el pensament llibertari espanyol i on ella hi va publicar molts articles, alguns d'ells sota el pseudònim de Blanca Montsan.

Amb setze anys va escriure la seva primera novel·la, Horas trágicas. Durant la dictadura de Primo de Rivera va escriure tres novel·les centrades en l'emancipació femenina, La victoria, El hijo de Clara i La indomable. Aquestes obres tractaven de manera directa el tema de:


  • L'alliberament de la dona

  • El rebuig de la institució del matrimoni 

  • El dret de les dones a prendre la iniciativa a l'hora d'escollir company sentimental i el futur pare dels seus fills


Va escriure més de 50 títols de ficció que li servien per comunicar idees anarquistes i d'alliberament femení cap a les dones treballadores, per a persuadir-les de la necessitat de crear "les dones del futur".

Heroínas, és una novel·la on exposa les seves opinions sobre la figura de la dona emancipada, el rol clau de les dones en els processos revolucionaris.

Com veieu, ens cal reconèixer i reivindicar la figura de la Frederica Montseny i treure-la de l'oblit.

Per últim us deixem aquí els diferents materials digitals que us hem preparat per poder tenir el vostre calendari virtual del mes de febrer:


Fons de pantalla per ordinador (amb calendari o frase)







Fons de pantalla per mòbil (amb i sense calendari)





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Una catàstrofe afortunada

Olympe de Gouges - 12 mesos, 12 històries

25 DE NOVEMBRE: “Cànoves i Samalús contra la violència masclista”