Malala Yousafzai - 12 mesos, 12 històries

I AM MALALA

Malala Yousafzai (Mingora, Pakistan, 12 de juliol de 1997)

Malala Yousafzai és una estudiant, activista i bloguera pakistanesa, resident al Regne Unit des del seu atemptat.
Malala ha estat la dona més jove a rebre el Premi Nobel de la Pau l’any 2014, per la seva defensa i lluita a favor de l’educació de les dones, tot i que també va estar nominada l’any 2011 en la categoria per a nens i el 2013. També és la impulsora de la Fundació Malala, que defensa els drets civils de les dones arreu del món.


Vida

La Malala va néixer a Mignora, la ciutat més gran de la Vall de Swat, a Pakistan. Filla Ziauddin i Tor Pekai Yousafzai, té dos germans més petits. Les seves llengües maternes són paixtu, urdú i anglès.

Al néixer, el seu pare li va donar la benvinguda, una tradició que no s’acostumava a fer amb les noies, només amb els nois. Ens ho explica així: “Era una nena en una terra en la qual es dispara a l'aire per a celebrar l'arribada d'un fill home, mentre que a les filles se les oculta darrere d'una cortina i la seva funció en la vida no és més que preparar el menjar i procrear” (I am Malala, 2013, p. 21).

Des de ben petita, Malala ha estat envoltada pel món de l'educació, ja que durant molts anys, el seu pare va dirigir una escola pública a la seva ciutat, essent un gran defensor del món de l'educació i una figura rellevant a la seva zona.

La Malala és coneguda pel seu activisme a favor dels drets dels civils, especialment dels drets de les dones a la vall del riu Swat. Amb l’arribada dels talibans a la regió, tot va canviar, ja que van prohibir veure la televisió i escoltar la ràdio, però el més impactant va ser la prohibició de l'escolarització de les noies.

Als 11 i 12 anys, Yousafzai va aconseguir popularitat en escriure un blog per a la BBC sobre la seva vida sota el règim dels talibans, sota el pseudònim Gul Makai. També va explicar els intents de recuperar el control de la vall després que l'ocupació militar els obligués a sortir a les zones rurals. Els talibans van obligar a tancar les escoles privades i es va prohibir l'educació de les nenes entre el 2003 i el 2009. Tot i això, es va descobrir la seva identitat l’any 2010, on va començar a rebre entrevistes per part de mitjans de tot el món.

L’any 2016, National Geographic va estrenar un documental sobre la Nobel de la Pau anomenat He Named Me Malala (dirigit per Davis Guggenheim, guanyador d’un Oscar per An Inconvenient Truth), on es relata la vida extraordinària de la jove: des de la seva estreta relació amb el seu pare, inspiració del seu amor per l'educació, fins als seus apassionats discursos a l'ONU.

La història de Malala és plena de determinació i dignitat. El seu activisme i el seu coratge en favor de l'educació de les nenes, les dones i totes les persones, ha impulsat molta gent a tot el món a lluitar pels seus drets. A més, a través de diversos mitjans de comunicació va realitzar discursos arreu del món on parlava de la seva història. A continuació trobareu un fragment del seu discurs més conegut, a la seu de les Nacions Unides:



Atemptat

Un succés que va marcar la vida de la jove pakistanesa va ser l’atemptat del que va ser víctima el 9 d’octubre de 2002, a Mingora, al sortir de l’escola i agafar el bús per tornar a casa. Durant el trajecte, un home talibà va entrar, preguntant per ella i li va disparar amb una pistola, que li va impactar al crani, al coll i a l’espatlla. El portaveu del grup talibà, va afirmar que la intentarien tornar a matar altre cop.

La Malala va ser traslladada en helicòpter a un hospital militar proper, on va ser operada quirúrgicament. Després d’unes setmanes en coma, Yousafzai va sobreviure. Malgrat que les bales li van canviar la vida, no van canviar la seva determinació de lluitar per una educació gratuïta i obligatòria per a les joves de la Vall de Swat.

Al voltant de l’escola on estudiaven la Malala i les seves amigues agredides, centenars de persones es van manifestar contra l’atac, amb una gran cobertura mediàtica. El dia següent de l’atemptat, el 10 d’octubre, va comparèixer el ministre de l’Interior del Pakistan, Rehman Malik, afirmant que l’home que va disparar a la Malala havia estat identificat, i posteriorment, jutjat.

Malala, després del seu atemptat, va rebre nombrosos suports internacionals, entre els quals, els d’Asif Ali Zardari, Raja Pervaiz Ashraf, Susan Rice, Desmond Tutu i Ban Ki-moon, Barack Obama, Hillary Clinton, Laura Bush i Madonna, entre d’altres.

Finalment, el 15 d'octubre del 2012 va ser traslladada a l'Hospital Reina Elisabet de Birmingham, al Regne Unit, per a seguir amb la seva recuperació, on va ser donada d’alta el 4 de gener de 2013, després d’implantar-li una placa de titani i un implant coclear.


Fundació Malala

Després de rebre el Premi Nobel de la Pau, Malala va crear una fundació que porta el seu nom al Regne Unit, Malala Fund.

Inspirada en la lluita de Malala, aquesta fundació defensa l'educació secundària per a les nenes i dóna visibilitat a les noies adolescents de tot el món.

La Fundació Malala ajuda a fer que les nenes rebin una educació mitjançant NairoBits, una organització sense ànim de lucre amb base en Nairobi que proporciona educació en tecnologia de la informació i les comunicacions a joves marginats.

El suport d'aquesta fundació permet a noies adolescents que no van a l'escola inscriure's en el programes NairoBits, inclosos cursos sobre contingut multimèdia, disseny i desenvolupament web, emprenedors, salut reproductiva i habilitats per a la vida.

La Fundació Malala és l'oportunitat que té tothom de millorar la vida dels milions de nenes que existeixen. 

 “No sóc una sola veu, en sóc moltes”.


Carrera com a activista

Malgrat la seva joventut, la Malala compta amb tres llibres publicats, I am Malala (2013), on explica la seva infancia i vida fins a l’atemptat, Malala, la meva història (2015), escrita amb Patrick McCormick; i El llapis màgic de la Malala (2017), un conte que explica la seva vivència als més petits.

Durant els anys 2013, 2014 i 2015, la revista TIME va incloure a la Malala com a una de les 100 persones més influents del món.

L’any 2017, la Malala accedeix a l’Universitat d’Oxford per realitzar la triple llicenciatura de Filosofia, Política i Economia, i no torna de visita al seu poble de Pakistan, per primer cop després del seu atemptat fins l’abril de 2018. Després d’aquests fets, va explicar textualment: «Vaig marxar de Swat amb els ulls tancats i ara torno amb els ulls oberts».

Col·labora amb UNICEF des de l’atemptat, demanant a totes les parts que s'unissin al treball diari de respectar i fer respectar els drets de tots els nens, incloent-hi l'accés a l'educació en un ambient segur i protector. També ha col·laborat amb la ONU, i amb la BBC, on es va donar a conèixer arreu del món.

Malala, a part de guanyar el Premi Nobel de la Pau el 2014, compta també amb el Premi Nacional per a la Pau de Pakistan (2011), una nominació als premis dels KidsRights Foundation, el Premi Internacional Catalunya (2013) i el premi National Youth Peace Prize o el Premi Sajarov 2013, entre d’altres.

Durant la gala del premi Nobel de la Pau, quan va recollir el reconeixement per la seva lluita i implicació per defensar els drets de les dones a una educació, en el seu discurs va declarar: “El 9 d'octubre de 2012, els talibans em van disparar en la part esquerra del meu front. Van disparar també a les meves amigues. Pensaven que les bales ens silenciarien, però s'equivocaven. D'aquell silenci van sorgir milers de veus. La debilitat, la por i la desesperació van morir. La força, el poder i el coratge van néixer".


En una entrevista a Malala en el programa "El Objectivo" de la cadena televisiva espanyola La Sexta, ella va declarar: "Vull una educació per a tots i per a mi també. Per això dic: Si vull veure a tots els nens anar a l'escola, he de treballar molt fort per demostrar que l'educació és important per a mi i per a tots. Tinc dret a l'educació, a jugar, a cantar, a anar al mercat, el fet que s'escolti la meva veu”.


_______

Ens cal donar a conèixer la figura de dones com Malala, per empoderar-nos i lluitar per les causes i drets dels més febles.

Per últim us deixem aquí els diferents materials digitals que us hem preparat per poder tenir el vostre calendari virtual del mes de juliol:


Fons de pantalla per ordinador (amb calendari o frase)






Fons de pantalla per mòbil (amb i sense calendari)



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Una catàstrofe afortunada

Olympe de Gouges - 12 mesos, 12 històries

25 DE NOVEMBRE: “Cànoves i Samalús contra la violència masclista”